Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-05-09@07:32:07 GMT

قم در سالروز شهادت امام محمد باقر(ع) سیاه پوش شد

تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۴۳۱۷۲۰

قم در سالروز شهادت امام محمد باقر(ع) سیاه پوش شد

به گزارش حوزه استانهای خبرگزاری تقریب، حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به همین مناسبت یکپارچه سیاهپوش شده و آیین‌های عزاداری و سوگواری از شب گذشته دراین مکان مقدس برپاست.

شیفتگان خاندان عصمت و طهارت دراین روز با بر پایی آیین‌های عزاداری در سوگ شهادت امام محمد باقر(ع) بر سرو سینه می‌زنند و اشک ماتم می‌ریزند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



هیات‌های مذهبی نیز درحرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) اجتماع کرده و درسوگ شهادت امام پنجم شیعیان عزاداری می‌کنند. 

زائران و مجاوران حضرت معصومه(س) همچنین با قرائت زیارت‌نامه امام محمد باقر (ع)‌در سوگ شهادت آن امام همام  اشک ماتم می‌ریزند.

دربیوت آیات عظام تقلید و دفتر مقام معظم رهبری نیز آیین‌هایی به همین مناسبت طی دیشب و امروز برپا شده و سخنرانان گوشه‌هایی از زندگانی گهربار امام محمد باقر(ع) را بیان می‌کنند.
مسجد مقدس جمکران و مقابر امامزادگان نیز دراین روز غم بار شاهد برگزاری آیین‌های عزاداری و سخنرانی با حضور زایران و مجاوران است.

مسلمانان خارجی مقیم قم نیز با برگزاری آیین های سوگواری به شیوه سنتی عشق و علاقه خود را به آن امام محمد باقر(ع)‌ نشان دادند.
سر در مساجد، تکایا، اماکن و مغازه‌های قم هم سیاه‌پوش شده است و ارادتمندان اهل‌بیت عصمت و طهارت با نصب پارچه نوشته‌هایی در خیابان‌ها و معابر سالروز شهادت حضرت امام محمد باقر(ع)‌ را تسلیت گفته‌اند.

امام محمد باقر(ع) پنجمین امام شیعیان، در سوم صفر سال ۵۷ هجری قمری و بنابر روایتی در اول رجب در مدینه دیده به جهان گشود. پدربزرگوار ایشان امام سجاد(ع)، فرزند امام حسین(ع) و مادر ارجمندشان، فاطمه(س) فرزند امام حسن مجتبی(ع) بود.

کنیه آن امام همام ابوجعفر و دارای القابی چون شاکر، هادی و از همه مهمتر باقر به معنای شکافنده علوم است. دوران کودکی امام باقر(ع) با حکومت یزیدبن معاویه و حادثه خونین کربلا همراه شد، دوران سخت و طاقت فرسایی که با صبر و تحمل آن امام بزرگوار سپری شد. دوره امامت امام محمد باقر(ع) از سال ۹۵هجری قمری با شهادت پدر ارجمندشان، امام زین العابدین(ع) آغاز شد و بیش از ۱۹سال ادامه داشت.

در دوران پربار امامت، ایشان وقایع مهمی را چون انقراض حکومت امویان، برروی کار آمدن عباسیان و شروع مشاجره های سیاسی، شاهد بودند. امام محمدباقر(ع) در سراسر عمر پربارش در راه نشر علم، معارف دینی، تعلیم حقایق قرآنی و احادیث نبوی گام بر می داشت، ایشان گنجینه با ارزش انوار حکمت و احکام الهی بود، صدها حدیث، روایت و کلمات قصار از امام باقر(ع) به یادگار مانده است.

آن امام همام با افکار و عقاید انحرافی و احادیث جعلی آن دوره به مبارزه علمی پرداخت و مردم را با فرهنگ اصیل و غنی اسلامی آشنا کرد، به گونه ای که می توان گفت در مکتب تربیتی امام باقر(ع) علم و فضیلت به شیوه ای مطلوب به مردم آموخته شد.

امام باقر(ع) علاوه بر علم و دانش، اخلاق و سیره بی نظیری داشت، بسیار مهربان، بردبار و بخشنده بود و هماره به یاری نیازمندان و مستمندان می شتافت، در کنار امامت؛ در فعالیت های اقتصادی و امور کشاورزی حضور گسترده ای داشت و همیشه اطرافیان را به کار و کوشش پند می داد.
امام محمدباقر(ع) که با علم و دانش فراوان خود به مبارزه با کفر و ظلم زمانه پرداخته بود، در هفتم ذی الحجه سال ۱۱۴هجری قمری در۵۷سالگی در مدینه توسط هشام بن عبدالملک مسموم شد و به شهادت رسید و پیکر مطهر ایشان در قبرستان بقیع به خاک سپرده شد.

انتهای پیام/

منبع: تقریب

کلیدواژه: قم شهادت امام محمد باقر امام محمد باقر ع امام باقر ع آن امام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۳۱۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهه‌ای به نام «کرامت»...

بار دیگر دهه کرامت فرارسید، دهه‌ای که از روز نخست ماه ذی‌القعده الحرام و با سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه معصومه(س) آغاز و در روز یازدهم این ماه، مطابق با سالروز ولادت فرخنده و مبارک وجود مقدس امام مهربانی‌ها، حضرت اباالحسن الرضا(ع) پایان می‌یابد.

مراسم دهه کرامت یکی از پرطرفدارترین و شیرین‌ترین روزهای سال برای ایرانیان به خصوص عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است. این ایام مقارن است با روزهای شعف‌انگیز میلاد دردانه‌های اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از نسل و تبار امام موسی بن جعفر(ع) که ایران میزبان آنان است، به همین جهت در این روزها سراسر ایران اسلامی غرق در شادی، شعف و خوشحالی است.

 «قم»، «شیراز» و «مشهد» سه شهر ویژه در دهه کرامت

اگر نیم‌نگاهی به ایام و مناسبت‌های دهه کرامت در تقویم تاریخ رسمی کشور بیندازیم متوجه می‌شویم این دهه به طور خاص با نام شهرهای «قم»، «شیراز» و «مشهد» پیوند خورده است. نخستین روز از این دهه به خاطر گرامیداشت سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) به نام روز «دختران» نامیده شده است.

 این بانوی بزرگوار که در میان شیعیان و دلدادگان خاندان رسالت و امامت(ع) به نام کریمه اهل بیت(ع) مشهور است، در سال 173 هجری قمری و 25 سال پس از تولد مبارک حضرت امام رضا(ع) در شهر مدینه متولد شدند. ایشان به همراه برادر بزرگوارشان حضرت ثامن الحجج(ع) و در میان دیگر فرزندان امام هفتم، حضرت امام موسی بن جعفر(ع) از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و از شایستگی‌های اخلاقی، عرفانی و شخصیتی پرارزشی برخوردار بودند. مادر بزرگوار این بانوی مؤمنه و صالحه، حضرت نجمه خاتون(س) است، یعنی این بانوی مکرمه و حضرت امام رضا(ع) در میان فرزندان حضرت موسی بن جعفر(ع) خواهر و برادر تنی بوده و از یک مادر به نام حضرت نجمه خاتون(س) به دنیا آمدند. مرقد مطهر این بانوی کرامت در شهر مقدس قم واقع شده و پس از شهر مقدس مشهد از آن به عنوان دومین حرم اهل بیت(ع) در ایران اسلامی نام برده می‌شود.

روز پنجم ماه ذی‌القعده در تقویم تاریخ رسمی کشور و در دهه کرامت به نام روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه و به طور مشخص و خاص روز بزرگداشت «حضرت صالح بن موسی الکاظم(ع)» برادر بزرگوار امام رضا(ع) نام‌گذاری شده که مرقد مطهر این فرزند موسی بن جعفر(ع) در منطقه تجریش در ناحیه شمال شرقی شهر تهران واقع شده است.

روز ششم این ماه هم به نام روز بزرگداشت دیگر برادر بزرگوار امام هشتم(ع) یعنی «حضرت احمد بن موسی الکاظم شاهچراغ(ع)» نام‌گذاری شده است. مرقد مطهر این امامزاده بزرگوار در شهر شیراز واقع شده و پس از مشهد مقدس و شهر قم از آن به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) در ایران اسلامی نام برده می‌شود.

روز پایانی دهه کرامت یعنی یازدهم ماه ذی‌القعده، سالروز ولادت با سرسعادت ولی‌نعمت ما ایرانیان و هشتمین پیشوای شیعیان جهان، وجود مقدس و مبارک عالم آل محمد(ع) یعنی امام اباالحسن علی بن موسی الرضا(ع) است که مرقد مطهر و نورانی آن حضرت در شهر مقدس مشهد به عنوان نخستین حرم اهل بیت(ع) در ایران و دومین کلانشهر مذهبی جهان شهره عام و خاص در سراسر جهان است.

دهه کرامت میزبان قدوم مبارک برخی از فرزندان حضرت موسی بن جعفر(ع) است که بارگاه منور آنان در شهرهای قم، تهران، شیراز و مشهد مقدس پذیرای زائران و مجاورانی است که دل در گرو محبت اهل بیت رسول اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) دارند و همواره خود را ملزم به زیارت حرم مطهر این عزیزان از خاندان رسالت و امامت می‌دانند.

درج نام «دهه کرامت» در تقویم تاریخ رسمی کشور

درج نام دهه کرامت به عنوان یک مناسبت مهم مذهبی و ملی در تقویم تاریخ رسمی کشور از چنان اهمیتی برخوردار بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور به این مقوله ورود پیدا کردند. به همین دلیل با نیم‌نگاهی به این موضوع، مناسب است تا به دو مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور در این زمینه به اختصار اشاره کنیم.

در جلسه شماره 713 کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی که در روز یکشنبه 16 تیر سال 1398 و با حضور دبیر وقت این شورا و در محل دبیرخانه آن برگزار شد، دبیر این شورا از ارجاع درج نام «دهه کرامت» در تقویم رسمی به شورای فرهنگ عمومی کشور خبر داد. حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سعیدرضا عاملی در آن جلسه اینچنین بیان کرده بود: «... با توجه به ارجاع مجلس شورای اسلامی به شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر درج دهه کرامت در تقویم رسمی کشور این موضوع به شورای فرهنگ عمومی ارجاع شده است...».

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ضمن تبریک دهه کرامت ادامه داد: «... دهه کرامت از ابعاد هویت‌بخش ملی برای جامعه اسلامی ایران برخوردار است و با توجه به میلاد امام رضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه(س) در این دهه مبارک می‌توان برای آن یک جایگاه همدلی و همراه حول ولایت و امامت قائل بود...». ( منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، به تاریخ پنـجشنبه ۲۰ تیر سال1398).

همچنین با مراجعه به سوابق مصوبات شورای فرهنگ عمومی کشور درمی‌یابیم در هفتصد و پنجاه و سومین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور که در تاریخ 21 بهمن 1399 برگزار شد، ثبت روز اول ماه ذی‌القعده به عنوان «آغاز دهه کرامت» در مناسبت‌های تقویم تاریخ رسمی کشور به تصویب این شورا رسیده است.

بنابراین با تلاش و همت شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور، نام «دهه کرامت» در مناسبت‌های تقویم تاریخ رسمی کشور قرار گرفت.

 نام «کرامت» برای این دهه از کجا گرفته شد؟

هرچند که ثبت و نام‌گذاری این دهه یعنی از سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) در روز نخست ماه ذی‌القعده تا روز یازدهم این ماه که مصادف با سالروز ولادت حضرت امام رضا(ع) است، به نام «دهه کرامت» در تقویم تاریخ رسمی کشور به سرانجام رسید، اما در اینجا مناسب است برای ارتباط موضوع این دهه با کلمه و عنوان «کرامت» به سخن امام هفتم حضرت امام موسی کاظم(ع) خطاب به همسر بزرگوارشان و مادر امام رضا(ع) یعنی حضرت نجمه خاتون(س) پس از ولادت حضرت ثامن الحجج(ع) اشاره کنیم. حضرت موسی بن جعفر(ع) در یک جمله کوتاه و خطاب به مادر بزرگوار امام هشتم(ع)، عطا شدن و به دنیا آمدن وجود مقدس امام هشتم حضرت امام رضا(ع) از دامن این بانوی مؤمنه را «کرامت» الهی به وی می‌دانند.

 به همین جهت و در ادامه این نوشتار، متن عربی و ترجمه فارسی این موضوع را به اختصار از کتاب عیون اخبار الرضا(ع) تألیف شیخ صدوق(ره) بیان می‌کنیم:

«...حدثنی تمیم بن عبدالله بن نعیم القرشی رضی الله عنه قال: حدثنی أبی عن أحمد بن علی الأنصاری عن علی بن میثم عن أبیه قال: سمعت أمی تقول: سمعت نجمه أم الرضا علیه السلام تقول: لما حملت بابنی علی لم اشعر بثقل الحمل وکنت اسمع منامی تسبیحا و تهلیلا و تمجیدا من بطنی فیفزعنی ویهولنی فإذا انتبهت لم اسمع شیئا فلما وضعته وقع الأرض واضعا یدیه علی الأرض رافعا رأسه السماء یحرک شفتیه کأنه یتکلم فدخل إلی أبوه موسی بن جعفر علیه السلام فقال لی: هنیئا لک یا نجمه کرامه ربک (متن عربی عیون أخبار الرضا(ع) - الشیخ الصدوق - ج ٢ - الصفحه ٢٩).

از تمیم قرشی روایت شده است پدر علی بن میثم از قول مادرش می‌گفت: «از مادر حضرت رضا(ع) جناب نجمه چنین شنیدم که می‌فرمود: وقتی فرزندم علی را آبستن بودم، سنگینی حمل را حس نمی‌کردم و در خواب از شکم خود، صدای تسبیح و تمجید و لا اله الّا الله گفتن را می‌شنیدم، این صدا من را به هراس می‌انداخت و وقتی بیدار می‌شدم، چیزی نمی‌شنیدم. وقتی وضع حمل کردم، نوزادم دو دستش را به زمین نهاد، سرش را به سوی آسمان بلند کرد و لبانش را تکان می‌داد، گویی چیزی می‌گفت، پدرش موسی بن جعفر(ع) بر من وارد شدند و فرمودند: نجمه! این «کرامت» الهی که به تو مرحمت فرموده، بر تو مبارک باد. (ترجمه عیون أخبار الرضا(ع) شیخ صدوق / غفاری، علی‌اکبر؛ مستفید، حمیدرضا / جلد: 1 / صفحه: 38).

محمدحسین مروج کاشانی

دیگر خبرها

  • دهه‌ای به نام «کرامت»...
  • کشته شدن ۳ مبارز گردان‌های قدس در جنوب لبنان
  • شهادت ۲ رزمنده حزب‌الله لبنان در راه قدس
  • شهادت ۳ مبارز گردان‌های قدس در جنوب لبنان
  • بازدید موزه فاطمی در سالروز میلاد حضرت معصومه(س) رایگان شد
  • نمایشگاه کتاب تهران امروز آغاز به کار می کند
  • پیام تسلیت آیت الله نورمفیدی در پی شهادت مامور گلستانی فراجا
  • بازدید از موزه فاطمی در سالروز میلاد حضرت معصومه(س) و امام رضا (ع) رایگان شد
  • آیین افتتاح سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • انتصاب دبیر اجرایی و دبیر هنری هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار